De letters PRA staan voor Progressieve Retina Atrofie. De letter b staat voor Bengaal. De diverse PRA-vormen zijn namelijk veelal rasgebonden. PRA is een erfelijke aandoening waarbij het netvlies (retina) verslechtert en uiteindelijk verdwijnt. Uiteindelijk zal de kat eerst nachtblind en vervolgens helemaal blind worden. Hoe snel dit verloopt kan verschillen en hangt ook af van de vorm (recessief of dominant) – maar de meeste PRA-lijders zijn als ze 5 jaar oud zijn volledig blind.
Enkelvoudig recessief erfelijk
PRA-b is een enkelvoudig recessief erfelijke ziekte. Dit betekent dat beide ouderdieren een ziek gen moeten doorgeven aan de kitten en pas dán zal de kitten een PRA-lijder worden. Een kat kan dus drager zijn van PRA, zonder het zelf te hebben. Daarom is het belangrijk dat fokkers hun ouderdieren laten testen op PRA-b. Je kunt fokken met PRA-b dragers, mits je daar maar een partner voor uitzoekt die PRA-b vrij is. En dat weet je alleen wanneer de kat getest is.
Uit een combinatie van een PRA-b drager x een PRA-b negatieve kat, kunnen zowel PRA-b vrije kittens als PRA-b dragende kittens geboren worden. Maar kittens die PRA-b dragen, worden zelf dus niet blind. Een kat uit zo’n combinatie die ook weer voor de fok gebruikt zal gaan worden, moet dus te allen tijde eerst getest worden op PRA-b. Gelukkig is het tegenwoordig binnen de Bengalen eigenlijk al een standaard onderzoek en verantwoorde fokkers zullen al hun ouderdieren laten testen op PRA-b. Dit gaat via een dna-test.
Recessief of dominant
Er zijn verschillende vormen PRA. Enerzijds is daar de ‘autosomaal recessieve vorm’ en anderzijds kennen we de ‘autosomaal dominante vorm’. De dominante vorm verloopt sneller dan de recessieve. Daarom komt de recessieve vorm pas later aan het licht dan de dominante. Het behoeft geen uitleg dat de recessieve vorm dus een groot risico vormt in de fokkerij als men niet test! De kans dat lijders al kittens hebben voortgebracht voordat de eerste symptomen zichtbaar worden is dan groot.
Symptomen van PRA-b
De symptomen van PRAB-b zijn: vergrote pupil, nystagmus (ongewilde ritmische snelle oogbewegingen), hyperreflexie van het tapetum lucidum (de licht reflecterende laag van cellen direct achter of soms in het netvlies, dat het oog in staat stelt beter te zien in het donker), progressieve verkleining van de bloedvaten in het netvlies en degeneratie van de staafjes en kegeltjes (dat zijn de fotoreceptoren waarmee mens en dier kunnen zien). Uiteindelijk verdwijnt ook de oogkleur en is de kat volledig blind.
Kan PRA-b worden genezen?
Nee. Er is geen behandeling mogelijk om de ziekte te vertragen of te stoppen. Een PRA-b lijder wordt hoe dan ook blind.