Eén of twee Bengaalkittens?

Dat is een vraag die vaak gesteld wordt: wat is het beste, één of twee Bengaalkittens aanschaffen? Wat is het leukste? Daarom zet ik maar eens uitgebreid de voordelen en de nadelen op een rijtje. Ik hoop dat ik zo een bijdrage kan leveren om de keuzestress van potentiële kittenkopers wat te verminderen ::))!

Hét antwoord luidt: als het financieel kan, dan is niks zo leuk om twee kittens tegelijk aan te schaffen. Twee uit één nestje is natuurlijk supermooi, maar twee kittens uit verschillende nestjes zullen ook al heel snel een band krijgen samen. Dit kan zelfs ook een ander (actief) ras zijn of een huis-tuin-en-keuken katje.

Té leuk!
Er is werkelijk niets zo leuk, dan twee kittens met elkaar te zien spelen, achter elkaar aan door het huis te zien jagen, te zien hoe ze elkaar besluipen en hoe ze samen als één bal liggen te slapen op de meest onmogelijke en vertederende manieren tegen elkaar aan geplakt. Dat houden ze overigens vaak ook hun hele leven vol!

Twee Bengaalkittens – de praktische kant
Buiten dat het geweldig leuk is, is het ook echt wel handig. Bengalen zijn actief, speels en houden van aandacht. Eén Bengaal in huis kan soms best werken, als je er één hebt met een rustig karakter. Soms vinden herplaatsers uit een fokprogramma het ook fijner alleen dan met een andere kat. Dus er zijn best Bengalen die alleen prima functioneren en genoeg hebben aan de liefde en aandacht van de baasjes of het baasje.

Het merendeel van de Bengalen doet het echter het best met een kattenvriendje aan zijn of haar zijde. Een kattenvriendje is altijd beschikbaar om te spelen, om samen te slapen, te luieren of om je oren eens lekker helemaal schoon te likken – om maar eens een voorbeeld te noemen van een activiteit waar wij als baasjes ons toch liever niet aan wagen. Een kattenvriendje is toch anders dan een mensenvriendje. Let wel: ze zijn geen concurrentie van elkaar! Die vraag wordt namelijk ook best vaak gesteld:

Als ik twee Bengaalkittens neem, zijn ze dan niet veel meer gericht op elkaar in plaats van op ons?
Nee. Absoluut niet. Een Bengaal heeft tijd genoeg voor beide soorten vriendjes! Als je een Bengaal alleen hebt, dan heeft die in de regel MEER tijd voor jou, dan jij voor hem op de lange duur kunt of wilt vrijmaken. In een druk gezin zijn er natuurlijk meer mensenvrienden waar je aanspraak op kunt maken, maar in een rustiger huishouden is toch een kattenvriendje vaak een aanrader.

Hoe merk je dat jouw Bengaalkitten een kattenvriendje mist?
Nou… dat merk je vanzelf. Als ze continue om aandacht vragen, vaak zelfs letterlijk – Bengalen zijn vaak nogal vocaal – en daarin steeds ‘opdringeriger’ worden, dan is dat een teken. Als ze jouw huis steeds verder gaan verkennen en met van alles en nog wat gaan lopen spelen en slepen en zich als een sloopkogel gaan gedragen, dan is dat een teken. Maar ook als ze zich juist meer ‘lauw’ gaan gedragen, juist minder actief en blij overkomen, kan dat een teken zijn. Dus kortom: ken je kat. Kijk naar je kat en zorg ervoor dat je signalen oppikt die hij afgeeft.

Het nadeel?
Het nadeel van twee Bengaalkittens tegelijk kopen zijn de hogere aanschafkosten. Daarom zeg ik in het begin van dit stuk tekst ook ‘als het financieel KAN, dan is niets zo leuk’.

Uiteraard zijn ook de kosten in het dagelijks onderhoud iets hoger, maar dat zijn geen schokkende bedragen. Je hebt wel twee katten die hun jaarlijkse enting moeten krijgen, ontworming nodig hebben en misschien af en toe een dierenartsbezoek nodig zullen hebben. Maar doorgaans zijn dat wel kosten die voor de meeste gezinnen geen problemen opleveren.

Kan ik eerst één kitten en later nog een kitten aanschaffen?
Uiteraard kan dat. Dat gebeurt heel vaak. Het voordeel daarvan is dat je de aanschafkosten spreidt. Het nadeel daarvan is dat je de tweede kitten moet introduceren bij de eerste kitten. Doorgaans zal dit prima verlopen, na een goede introductie.

Succes met de keuzestress!!