FeLV (virale leukemie)

In tegenstelling tot FIV, is FeLV, het Feline Leukemie virus, wel overdraagbaar via speeksel (of snot). Dus wanneer katten elkaar wassen, kunnen ze elkaar besmetten. Ook bijtwonden veroorzaken besmetting met FeLV en kittens kunnen in de baarmoeder besmet raken of via de moedermelk. FeLV is ook via seksueel contact overdraagbaar. Schuilt er ook nog ergens geen gevaar? Ja. Besmetting door het eten uit hetzelfde voerbakje of drinken uit hetzelfde waterbakje is minder voor de hand liggend, omdat het virus slechts kort in leven blijft in de omgeving.

FeLV – de symptomen
FeLV komt het meeste voor bij mannelijke katten die tussen de 1 en 6 jaar oud zijn. Katten kunnen na blootstelling aan het virus blijvend geinfecteerd raken. Ze kunnen ook dragers worden van het virus zonder dat ze er zelf ziek van worden en ze kunnen ook een zelf-limiterende infectie doormaken. Dit is afhankelijk van het type virus en ook van de leeftijd en het afweersysteem van de kat.
Symptomen zijn vaak niet echt specifiek: niet willen eten, vermageren, depressie, koorts. Ook zien we vaak tumoren van de lymfeklieren. Omdat het afweersysteem zwak is, zien we ook bijkomende infecties als ontstekingen in de bek of ogen.

FeLV is dodelijk
Met FeLV besmette katten die daadwerkelijk ziek zijn zullen overlijden: 50% binnen 1 jaar, 90% binnen 3 jaar. Hoe lang een besmette kat nog heeft, hangt af van de symptomen en zijn weerstand. Een besmette kat dien je apart te houden van andere katten (en dus ook binnen te houden).